Akademia Raka Piersi - żywienie w chorobie nowotworowej

Gościem czwartego spotkania w ramach Akademii Raka Piersi będzie dietetyk kliniczny, psycholog, doktorantka w Klinice Onkologii i  Radioterapii, współautorka książki "Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej" - mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak.

- Odpowiednio skomponowana dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednakże gdy nowotwór wystąpi, pacjent musi być przygotowany na leczenie onkologiczne (radioterapia, chemioterapia, hormonoterapia, leczenie operacyjne) i możliwość wystąpienia skutków ubocznych. Wymioty, nudności, biegunka, spadek masy ciała, brak apetytu, podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, suchość w jamie ustnej to tylko niektóre z nich. Na szczęście wiele z tych objawów można wyeliminować lub zmniejszyć dolegliwości. Uregulowanie pracy przewodu pokarmowego, dobranie odpowiednich posiłków, kontrola zmian masy ciała oraz odpowiednio dobrana suplementacja to podstawowe zadania dietetyka klinicznego w pracy z pacjentem onkologicznym - mówi Magdalena Maciejewska-Cebulak.

Spotkanie odbędzie się 5 lutego 2020 w godz. 16.30 – 18.00 w sali seminaryjnej Kliniki Onkologii i Radioterapii UCK (budynek Zakładu Medycyny Nuklearnej, Centrum Medycyny Nieinwazyjnej, ul. Smoluchowskiego 17, Gdańsk).